Címfacebook • tel.: 0630 7989324 • e-mail: hangyasiattila@gmail.com • skype • webhosting

Néhány beveztő gondolat a webshopok számára való termékfotózásról

A képen szereplő Balázs fiammal főként kicsi és közepes méretű webshoptermékek fotózásával foglalkozunk. Állandó ShopRenteres megbízónk a madeinapp.hu cipőwebáruház, de alkalmi megbízásokkal több webshop számára is dolgozunk. Felszerelésünk egyszerű, könnyen szállítható így az ügyfelek telephelyére történő kiszállás is gond nélkül megoldható.

Folyamatosan fejlesztjük a tudásunkat és technikai felszerelésünket. Legújabb szerzeményünk egy kiváló teljesítményű makró objektív amelyellyel az alábbi minőség égető el: Ide kattintva eléred az eredeti méretű TESZT fotónkat az alábbi Blend karóráról

Új partnerek esetében mindig egy ingyenes próbafotózással kezdjük a közös munkát, amely során megismerkedünk a feladat specialitásával. (Nyilván másként kell fotózni a csillogó üveg, vagy plexi tárgyakat, mint a cipőket.) A próba után megrendelő eldöntheti, hogy megfelel - e a képminőség, mi pedig megfelelően tudunk árat kalkulálni a feladat pontos ismeretében.

A fotók exponálásán kívül általában az ügyfelek kérik az utómunkát, a méretezést és a fájlok következetes és pontos elnevezését is. Ez nem mellékes feladat egy webshop kezelésében, hisz több száz termék egyszerre történő, több nézetbeli fotózásánál fontos, hogy a képek fájlnevei pontosan azonosítsák a terméket (általában cikkszám alapján) + az aktuális nézetet.

Egy cipő négy nézeténél ez így festhet:

12122-WTN_a.jpg, 12122-WTN_b.jpg, 12122-WTN_c.jpg, 12122-WTN_d.jpg

311-25902-1000_a.jpg, 311-25902-1000_b.jpg, 311-25902-1000_c.jpg, 311-25902-1000_d.jpg

 

Termékfotók átlátszó háttérrel

Előfordul olyan kérés is, hogy a fotózott termékeket körbe kell vágni, maszkolni kell, hogy egyedi fiktív, vagy éppen átlátszó háttérre kerülhessenek. Ez is megoldható, noha ez egy időigényesebb feladat, ha jó minőséget szeretnénk produkálni.

Sajnos a laikus köztudatban benne van a "varázsceruza" eszközzel való "két kattintás és máris kész a kijelölés" mítosza. A valóságban az esetek nagy többségeb ez igénytelen végeredményhez vezet.

Általában az a jellemző, hogy a precíz, időigényesebb maszkolást olyan "húzótermékekre" alkalmazzuk csak, amik esetleg még máshol (hirdetésekben, bannerekben is megjelenhetnek) ahol gyakran van szükség erre a tulajdonságra. Akkor is alkalmazzuk, ha a termék nem helyezhető tárgyasztalra és zavaró fix háttér előtt kell fotózni.

 

Beszürkült hátterűek, fakók, tompák a képek? Ezeket a problémákat lehet kezelni.

Gyakori probléma, hogy a fehér hátteres felvételeken, még a jól bevilágítottakon is beszürkül a háttér. Ráadásul a különböző alkalmakkor készült képek hátterei véletlenül sem egyformán szürkék és ha a képek igy vannak feltöltve a shopba, az jelentősen rontja a termékoldal esztétikai megjelenését. Kis odafigyeléssel és viszonylag gyors, sablonos utómunkával ez a jelenség jól kezelhető.

 

Ügyelünk a részletekre

Ha olyan a termék, hogy bátran meg lehet mutatni közelről is a részleteit, akkor feltétlenül színesítsük egy két ilyen felvétellel a termékoldal képeit. Ez nagyon jól erősíti a vásárlók bizalmát a termék iránt, akik csak a leírás + ár, valamint a minél jobb fotók alapján tudnak dönteni a vásárlásról.

 

Ételfotók

Kis költségvetésű, "nomád" körülmények között készült felvételek a megrendelő ételbárjának a teraszán. Természetes fény mellett, csak egy napernyővel felszerelkezve.

 

Természetes környezetben

Szintén jól hat a vásárlásra, ha a sztenderd sablonos képeket színesíteni tudjuk néha egyedi környezetben készültekkel. Ezek felhasználása már a reklámok, kreatívok használatának irányába nyit, amelyeket hírlevelekben facebook posztokban, hirdetésekben webshop bannerekben lehet eredményesen alkalmazni.

Ezek fotózását, grafikai munkáit (logó elhelyezés, feliratozás, stb...) is napi szinten végezzük. Referenciák ezekről e-mailban kérhetők.

 

Újabb ételfotók

A megrendelő számára fontos szempont az is, hogy az amúgy komly előkészületeket igénylő, és kényes ételfotózás mellett legyen egy gyors, kompakt megoldás is a termékek bemutatására. (Természetes fénynél, derítőlappal készült képek a pékség udvarán.)

 

Egyedi beállítások

Ha van idő és lehetőség, akkor a sablonos alapbeállítások mellett célszerű egyedi beállításokat is készíteni termékeinkről, melyek nagy haszonnal használhatók az aktuális szezonban hirdetésekben, kreatívokon online és offline formában is.

 

Nikon D7100 - amivel mostanában dolgozunk.

• Kiváló felbontás, remek képminőség

• 51 pontos AF-rendszer • FullHD videófelvétel

• FullHD videófelvétel

• Gépen belüli RAW konverzió

• Jó hatékonyságú hotpixel szűrés